Image

Hakuaika päättyy: 26.02.25

European Co-Development 2025

Tämä tuki on itsenäisille, eurooppalaisille tuotantoyhtiöille, jotka kehittelevät yhteistuotantoon tähtäävää elokuvaa tai TV-sarjaa (fiktio, dokumentti tai animaatio) tai virtual reality -hanketta jonkun toisen Euroopan maan tuotantoyhtiön kanssa.

European Co-Development eli yhteiskehittelytuen hakukierros vuodelle 2025 julkaistiin 3.12.2024. Tuella on yksi hakuaika vuonna 2025 ja se päättyy 26.2.2025 klo 17.00 Brysselin aikaa.

Tämän hakukierroksen budjetti on 6,5 miljoonaa euroa.

(CREA-MEDIA-2025-CODEV)

Kenelle? 

Yhteiskehittelytuki on tarkoitettu itsenäisille, eurooppalaisille tuotantoyhtiöille, jotka kehittelevät yhteistuotantoon tähtäävää elokuvaa, TV-sarjaa tai Virtual Reality -hanketta jonkun toisen Euroopan maan tuotantoyhtiön kanssa. Hakuehtona on siis vähintään kaksi tuotantoyhtiötä kahdesta eri maasta, mutta tuotantoyhtiöitä voi olla enemmänkin kuin kaksi ja useammasta maasta (ei ylärajaa).

Hanke tulee olla suunnattu kaupalliseen levitykseen joko elokuvateatteriin, televisioon, online-jakelualustalle tai monialustaiseen ympäristöön.

Hakijalla tulee olla näyttöä aiemmasta yhtiön tuottamasta elokuvasta, joka on levitetty 1.1.2018 jälkeen kolmessa muussa maassa kuin kotimaassa.

Mitä hankkeelta vaaditaan? 

Tuettavat hankkeet voivat olla fiktioita, luovia dokumentteja, animaatioita, tv-sarjoja, yksittäisiä tv-ohjelmia tai Virtual Reality -hankkeita. Hankkeet voivat olla suunnattuja valkokankaalle, televisioon tai digitaaliseen jakeluun.

Tukea voivat saada:

– fiktio-, animaatio- ja dokumenttielokuvat, joiden minimipituus  60 minuuttia ja joiden ensisijainen levityskanava on elokuvateatteri
– fiktiot (elokuva tai sarja), joiden vähimmäispituus on  90 minuuttia, animaatiot (elokuva tai sarja), joiden vähimmäispituus on 24 minuuttia ja dokumentit (elokuva tai sarja), joiden vähimmäispituus on  50 minuuttia ja joiden ensisijainen levityskanava on televisio
– fiktio-, animaatio- ja dokumenttihankkeet, joiden ensisijainen levityskanava on digitaalinen esityskanava ja joihin pätevät samat pituusvaatimukset kuin televisiolevityksessä (fiktio vähintään 90 min, animaatio vähintään 24 min. ja dokumentti vähintään 50 minuuttia)

– Virtual Reality -hankkeilla ei ole pituusrajaa

Tukea hakeville hankkeille on säännöissä myös vaatimus, että ne eivät saa mennä tuotantoon ennen kuin hakemuksen deadlinesta on kulunut vähintään kymmenen kuukautta.

Tukea hakevalla tuotantoyhtiöllä (coordinator) tulee olla suurin osa hankkeen oikeuksista tai jos yhtiöitä on kaksi, niin myös 50 % ja 50 % -osuudet ovat hyväksyttävissä.

Paljonko voin saada tukea? 

Yhteiskehittelytuki on niin sanottu “customised lump sum” eli tukisummaa ei ole määritelty valmiiksi, kuten lump sum -hauissa, vaan tuki määräytyy hankkeen budjetin mukaan. Tukea voi saada enintään 70 % hyväksyttävistä kuluista ja enintään 60 000 euroa per hankkeen osapuoli. Jos hankkeessa on kaksi tuotantoyhtiötä, tuki voi silloin olla enintään 120 000 euroa.

MUTTA, vuoden 2024 hakukierroksesta lähtien huomionarvoista on, että kun 2023 ja aikaisemmilla hakukierroksilla tuki per tuotantoyhtiö saattoi olla enintään 60 000 euroa, niin nyt tuen voi jakaa haluamallaan tavalla. Jos siis hankkeessa on mukana kaksi tuotantoyhtiötä kahdesta eri maasta, niin tuen maksimisumma on 120 000 euroa. Kulut voivat jakautua esimerkiksi siten, että koordinaattorin kulut ovat 80 000 euroa ja toisen osapuolen kulut 40 000 euroa. Kulut voi siis jakaa yhteistyökumppanien kesken siten kuin hankkeen vastuut (ja vastarahoitus) jakautuvat.

Jos kyseessä on tv-sarja, jonka tuotantobudjetti on yli 20 miljoonaa euroa, voi tuki per tuotantoyhtiö olla enintään 100 000 euroa.

Hankkeen kesto 

Hanke voi kestää enintään 30 kuukautta.

HUOM! 

Vuoden 2024 hakukierroksella tuli sääntömuutos, että tuotantoyhtiö voi hakea useampaa tukea samana vuonna. Tuotantoyhtiö voi siis vuoden 2025 hakukierroksella hakea esimerkiksi European Slate Development -tukea, European Co-Development -tukea ja TV and Online Content -tukea. Samalle hankkeelle ei kuitenkaan voi saada useampaa tukea, jossa tuki kohdistuisi samaan osa-alueeseen. On kuitenkin mahdollista saada samalle hankkeelle ensin European Co-Development -tukea hankkeen kehittelykuluihin ja myöhemmin TV and Online -tukea, joka kohdistuu hankkeen tuotantokuluihin.

Tuotantoyhtiö voi hakea European Co-Development -tukea YHDELLE hankkeelle koordinaattorina eli päähakijana, mutta voi olla partnerina toisessa tai useammassa hankkeessa, joissa koordinaattori on jostain toisesta maasta.

Uutta vuoden 2024 hakukierroksella oli myös se, että kun aiemmin tuki per tuotantoyhtiö saattoi olla enintään 60 000 euroa, niin nyt tuen voi jakaa haluamallaan tavalla. Jos siis hankkeessa on mukana kaksi tuotantoyhtiötä kahdesta eri maasta, niin tuen maksimisumma on 120 000 euroa. Kulut voi jakaa esimerkiksi siten, että koordinaattorin kulut ovat 80 000 euroa ja toisen osapuolen kulut 40 000 euroa. Kulut voi siis jakaa yhteistyökumppanien kesken siten kuin hankkeen vastuut (ja vastarahoitus) jakautuvat.

Näin haet tukea 

Hakuohjeisiin pääset tutustumaan Euroopan komission Funding and Tenders -portaalissa. Valitse Creative Europe -ohjelma ja Open Calls, niin näet kaikki ohjelman avoimet haut. Aloita lukemalla Call document, joka kertoo tuen tärkeimmät ehdot ja kriteerit.

Tuen hakeminen tapahtuu portaalissa. Varaa riittävästi aikaa portaalityöskentelyyn. Jos yhtiöllä ei ole jo PIC-koodia, saat sen, kun rekisteröidyt tuen hakijaksi portaaliin.

Hakemisen aikataulu 

Haku julkaistu:  3.12.2024
Haku päättyy: 26.2.2025 klo 17.00 Brysselin aikaa (CET)
Arviointi: maaliskuu-heinäkuu 2025
Päätökset ilmoitetaan hakijoille: elokuu 2025
Sopimuksen allekirjoitus: marraskuu 2025

Kaikissa tuen hakemiseen liittyvissä kysymyksissä ota yhteyttä:

Luova Eurooppa –yhteyspiste / Media

 

Kerstin Degerman, puh. 09 6220 3013, kerstin.degerman@ses.fi

Inkeri Lundgren, puh. 09 6220 3024, inkeri.lundgren@ses.fi

Suomen elokuvasäätiö, Kanavakatu 12, 00160 Helsinki