Image

Järjettömän paska idea, ohjaus Pamela Tola. Kuvassa Alina Tomnikov (Ripe) ja Iina Kuustonen (Noora). Kuva: Maiju Pohjanheimo. Tuotanto Helsinki -filmi Oy.

Kaksi naista ulkona pakkasessa talvella.

Alina Tomnikov edusti Suomea Shooting Star -ohjelmassa Berliinissä

Alina Tomnikov kertoo, miltä tuntui tulla valituksi 10 lupaavan eurooppalaisnäyttelijän joukkoon ja päästä edistämään omaa kansainvälistä uraansa Berliinin elokuvajuhlille.

Berliinin elokuvajuhlat alkoivat 16.2.2023 ja päättyivät lauantaina 25.2.2023 palkintojenjakogaalaan. Osana Berlinalea järjestettiin European Shooting Stars -ohjelma, johon valitaan vuosittain 10 eurooppalaista näyttelijää. Suomesta mukaan pääsi tänä vuonna Alina Tomnikov, joka vakuutti valintajuryn roolillaan Pamela Tolan elokuvassa Järjettömän paska idea.

Shooting Star on European Film Promotionin (EFP) ohjelma, joka nostaa vuosittain 10 näyttelijäkykyä esille Berliinin elokuvajuhlilla. Tavoitteena on edistää eurooppalaisten näyttelijöiden kansainvälistä uraa. Näyttelijöille ohjelma tarjoaa tapaamisia kansainvälisten roolittajien ja agenttien kanssa, verkostoitumista ja näkyvyyttä kansainvälisessä lehdistössä. Ohjelman päätös ja kohokohta oli 20.2.2023 Berlinalen elokuvajuhlilla järjestetty European Shooting Stars Awards -gaala.

Nuoria ihmisiä iltapuvuissa esiintymislavalla.

Shooting Stars Awards Gaala 2023 Berliinissä: Leoni Benesch (Saksa), Kayije Kagame (Sveitsi), Thorvaldur Kristjansson (Islanti), Judith State (Romania), Gizem Erdogan (Ruotsi), Alina Tomnikov (Suomi), Benedetta Porcacoli (Italia), Joely Mbundu (Belgia), Yannick Jozefzoon (Alankomaat) ja Kristine Kujath Thorp (Norja). Kuva: Timo Kuismin

Intensiivinen kokemus

Nyt kun tapahtuma on jo ohi, kysyin Alina Tomnikovilta, millainen kokemus Shooting Star oli. Alina kertoo, että kokemus oli hyvin intensiivinen. Kaikki alkoi jo muutama päivä ennen Berlinalea, kun mukaan valitut Shooting Star -näyttelijät tapasivat toisensa Zoomin kautta. Ensimmäiset kohtaamiset kansainvälisten roolittajien kanssa tapahtuivat niin ikää verkon kautta ja jo ennen Berliiniin matkustusta Alina ehti tavata noin 50 kansainvälistä roolittajaa. Berliinissä tiukka tahti jatkui ja ohjelmassa oli muun muassa vielä noin 50 roolittajatapaamista lisää. Koska tapaamisissa ei ollut kyse varsinaisesta työnhausta, ne olivat enemmänkin rentoa jutustelua ja tutustumista, mutta erittäin tärkeitä tulevien töiden kannalta.

Tapahtumassa oli Alinan mukaan paljon hyviä ja mieleenpainuvia asioita, mutta tärkeintä oli olla mukana omana itsenään osana kannustavaa ryhmää. Hänen mukaansa Shooting Star -kollegat muista maista olivat kaikki ihania ja erilaisia persoonia, toisaalta herkkiä ja toisaalta voimakkaita tyyppejä. Oli antoisaa jakaa ajatuksia taiteen tekemisestä, omasta epävarmuudesta ja intohimosta näyttelemiseen. Muilla tuntui olevan hyvin samanlaisia ajatuksia ja mietteitä, ja se yhdisti eri puolilta Eurooppaa tulevien näyttelijöiden ryhmää.

Lehdistötilaisuudessa Berliinissä haastateltiin kaikkia 10 näyttelijää ja he pääsivät kertomaan itsestään, taustoistaan ja työstään. Alina esiintyi yleisön edessä rentona ja nauravaisena. Hän kertoi aiemmista tv- ja elokuvatöistään ja esiintyi edukseen osana heterogeenistä ryhmää.

Shooting Star -näyttelijät Judith State (Romania), Alina Tomnikov (Suomi) ja Joely Mbundu (Belgia) Berliinissä

Shooting Stars 2023: Judith State (Romania), Alina Tomnikov (Suomi) ja Joely Mbundu (Belgia). Kuva: Timo Kuismin

Ovet auki Saksaan

Alina kertoo, että valinta Suomen ehdokkaaksi tuli hänelle täytenä yllätyksenä, mutta tuntui upealta, että sai sellaista tunnustusta kotimaassaan. Sitten kun vielä kansainvälinen jury valitsi juuri hänet mukaan ohi monen muun lahjakkaan näyttelijän, tuntui kuin olisi saanut tuplavoiton.

Ohjelma Berliinissä oli tiivis: tapaaminen 50 kansainvälisen roolittajan kanssa kävi työstä, mutta Alina kertoo, että tapaamiset sujuivat hyvin, kun muisti olla oma itsensä ja olla yrittämättä liikaa. Alinaa auttoi se, että Shooting Star tapahtui nimenomaan Berliinissä, joka on hänelle tuttu ja rakas kaupunki. Hän on opiskellut pitkän saksan, puhuu kieltä sujuvasti ja näytteli viime vuonna saksalaisessa psykologisessa tv-sarjassa Funeral for a Dog. Rooli saksalaisessa tv-sarjassa antoi hänelle hyvää nostetta, koska moni casting agentti oli nähnyt sarjan ja arvosti Alinan työtä siinä. Alina kertoo: ”Mä aina loistan, kun saan puhua saksan kieltä. Se auttaa, jos on intohimo jotain asiaa kohtaan. Mä haluan panostaa juuri nyt Saksaan ja saada täältä lisää rooleja.”

Rooli saksalaisessa tv-sarjassa on Alinan mukaan yksi mieluisimmista rooleistaan hänen urallaan, mutta käänteentekeväksi hän mainitsee myös Pamelan Tolan elokuvan Järjettömän paska idea ja oman roolinsa Ripenä. Ripen rooli oli vaativa. Siinä kysyttiin sekä lujuutta että herkkyyttä ja ne puolet ohjaaja Tola sai hienosti kaivettua Alinasta esiin. Alinan mukaan rooli oli merkityksellinen myös siksi, että hän koki oppineensa siitä jotain itsestään ja se on aina tärkeää, että rooli antaa jotain sekä muille että itselle.

Nainen (Alina) poseeraa lavan reunalla.

Alina Tomnikov Shooting Star -ohjelman suomalaisena edustajana vuonna 2023. Kuva: Timo Kuismin

Kohti uusia haasteita

Aiemmista töistä puhuttaessa Alina muistelee lämmöllä komediasarja Donnaa ja päärooliaan siinä näkövammaisena naisena ja toteaa selkeästi ylpeänä, että nyt Blind Donna on jälleen kaikkien nähtävissä Netflixissä. Alina on ollut myös mukana kehittelemässä lyhytelokuvaa Kuinka käänsin rabobeston kylkiasentoon, joka pohjautuu hänen alkuperäisideaansa ja kokemuksiin itsestään. Mari Mantelan ohjaama lyhytelokuva, jossa Alina näyttelee, valmistui vuonna 2022 ja se palkittiin Risto Jarva -palkinnolla Tampereen elokuvajuhlilla vuosi sitten. Lyhytelokuvan teko oli hauskaa ja se oli myös askel uuteen, kun sai tehdä jotain ihan omaa.

Kysyin Alinalta, millaisia odotuksia hänellä on Shooting Star -ohjelmaan liittyen ja siihen, mitä se voi poikia tulevaisuudessa. Hän kertoo saaneensa hyvän kontaktin erääseen ruotsalaiseen agenttiin, josta voisi olla apua Ruotsin markkinoilla. Alinan kielirepertuaari on laaja ja myös ruotsin kieli sujuu, joten näytteleminen ruotsiksi voi hyvinkin olla tulevaisuuden suunnitelmissa. Uusien saksalaisten roolittajien kanssa Alina tuli myös hyvin juttuun ja pari uutta tapaamista on jo sovittu maaliskuulle. Shooting Star on siis jo johtanut konkreettisiin askeliin kohti uusia kansainvälisiä rooleja.

Shooting Star on ollut maaston raivaamista tulevaisuudelle. Parasta on ollut kollegoiden tapaaminen ja ymmärtäminen, että jaamme samanlaisia asioita itsestämme ja samanlaisia epävarmuuksia. Tulen nykyään hyvin toimeen omien epävarmuuksieni kanssa. Shooting Star antoi varmuutta omasta polusta. On hyvä olla tässä hetkessä juuri nyt. Olen saanut tehdä monenlaisia TV- ja elokuvarooleja ja haluan panostaa kansainväliseen uraan.

Alinan monipuolisuus yllätti, kun kysyin, mitä hänellä on työn alla juuri nyt. Hän kertoo: ”Nyt viimeistelen esikoisromaaniani Otavalle. Se julkaistaan syyskuussa.”

Teksti: Inkeri Lundgren

European Film Promotion ja Shooting Star -ohjelma on rahoitettu osin EU:n Luova Eurooppa -tuella