Vilkas hakuvuosi 2024 alkaa olla paketissa. Deskin vetäjä vaihtuu helmikuussa.
Kirjoitus on Media Deskin talven lehden pääkirjoitus. Lehti julkaistiin 20.12.2024. Pääset lukemaan koko lehden täältä.
AV-alalla haastava tilanne Suomessa ja muualla
Vuosi 2024 on ollut ennätyksellisen vilkas hakemusmäärien suhteen koko Euroopassa. Monessa maassa leikataan julkisia kuluja, ja myös TV-kanavat ostavat hyvin harkiten ja varovasti verrattuna pandemiaa edeltävään aikaan. Hakemusten määrän nousun myötä pisterajat ovat nousseet ja läpimenoprosentit laskeneet. Esimerkiksi tuotantoyhtiöiden Slate Funding -tuen kohdalla pisteraja nousi 10 pistettä edelliseen hakukierrokseen verrattuna.
Emme voi vielä julkaista kattavia tilastoja koko vuodesta 2024. Nykyisen säännöstön mukaan voimme kattavasti tiedottaa eri tuista vasta siinä vaiheessa, kun ne on julkaistu EU:n Tenders & Funding -portaalissa. Tässä vaiheessa julkaisemme tietoomme tulleet suomalaisten saamat tuet, yhteensä noin 2 miljoonaa euroa.
Suomalainen peliala loisti historiallisen kovassa kilpailussa
Vuosi meni suomalaisilla hakijoilla kovassa kilpailutilanteessa vaihtelevasti. Erityistä iloa toi pelialan saavutus, joka oli Euroopan parhaimpia. Viidelle suomalaiselle yhtiölle myönnettiin tukea, yhteensä neljälle hankkeelle. Kerta kaikkiaan hieno saavutus! Koko Eurooppaan jaettiin tukea 41 hankkeelle.
AV-alan tuotantoyhtiöillä haastava vuosi
Tuotantoyhtiöille suunnatun Slate-tuen haku oli historiallisen suuri, ja pisteraja korkeampi kuin ikinä ennen. Kahdelle suomalaiselle yhtiölle myönnettiin tukea. European Co-Development – jossa vaaditaan kahden eri maan tuotantoyhtiön yhteistä projektikehittelyä – oli myös kovin kilpailtu tuki. Yhdelle suomalaiselle yhtiölle myönnettiin tukea partnerin ominaisuudessa. TV- ja Online -tuen kohdalla oli samanlainen tilanne, pisteraja oli korkealla. TV-tuki on edellisinäkin vuosina ollut haaste täkäläisille hakijoille. Yksi suomalainen sarja oli kuitenkin menestyksekäs. Uusin tuki tuotantoyhtiöille, Innovation Tools and Business Models, herätti paljon mielenkiintoa ympäri Eurooppaa, ja hakemuksia tehtiin myös Suomesta. Hakijoiden määrä oli koko Euroopasta 147, joista kymmenelle myönnettiin tukea. Joukossa ei valitettavasti ollut suomalaisia.
Levitystuet: Business as usual
Films on the Move -tukea haetaan nykyään myyntiagenttien toimesta, joten suomalainen levittäjä asioi myyntiagentin, ei komission kanssa. Tieto tuen määristä tulee tällöin viiveellä, ja se on maakohtainen könttäsumma. Kyse on myyntiagentin ja levittäjän välisestä sopimuksesta, joten yksityiskohtaista tietoa ei ole saatavilla. Toinen levitystuki, Film Distribution, myönnetään edellisen vuoden eurooppalaisten elokuvien lipunmyyntien perusteella. Tuki on kaksivaiheinen. Saatu tuki investoidaan uusien elokuvien oikeuksiin, eurooppalaiseen yhteistuotantoon tai eurooppalaisten elokuvien markkinointikuluihin. Film Distribution -tuki generoi yhteensä 662 800 Suomeen vuonna 2024.
Vuoden 2025 Media-haut ja Media Invest
Kaikki vuoden 2025 Media-haut on jo julkaistu, ja ensimmäiset haut päättyvät joulukuussa. Viimeiset hakukierrokset julkaistiin 3.12.2024: Festivaalituki, Co-Development, Film Distribution, European Film Sales ja Europa Cinemas.
Vuoden 2025 aikana Aurora Studion yhteydessä toimiva Finnish Impact Film Fund tulee saamaan taustatukea EU:sta Investointirahaston (EIF) ja Media Investin kautta. FIFF allekirjoittaa lähitulevaisuudessa EIF:n kanssa sopimuksen, jolla taataan FIFF:n pääomasijoitukset 11,4 miljoonaan euroon asti.
Kohti uutta ohjelmakautta
Nykyinen Luova Eurooppa -ohjelma päättyy 31.12.2027, mutta seuraavaa ohjelmaa räätälöidään jo nyt. Jäsenmaa Suomen ääni kanavoituu Opetus- ja kulttuuriministeriön kautta EU:n komissiolle. Olkaa siis aktiivisia ja valppaita, kun OKM ja muut toimijat pyytävät osallistumaan työpajoihin tai muihin vastaaviin tapahtumiin. Tuensaajat tietävät itse parhaiten mikä toimii ja mikä ei.
Pitkäaikainen toiminnanjohtaja jää eläkkeelle helmikuussa
Media Deskissä elämme vuosikellon mukaan. Uuden vuoden myötä tulevat uudet haut, ja vuotta rytmittävät alan isot festivaalit ja tapahtumat. Tavallaan se on vuoden mittainen rutiini, mutta kuitenkin aina erilainen. Miltä mahtaa tuntua vuosi ilman tätä Berlinalen, hakujen ja eri tapahtumin rytmitettyä vuosikelloa? Sen saan kohta tietää, kun jään eläkkeelle helmikuussa 2025. Uutta toiminnanjohtajaa ollaan tätä kirjoittaessa valitsemassa, ja paikkaa haki yhteensä peräti 40 kandidaattia.
Tässä kohtaa haluan kiittää kaikkia hakijoita ja eri maiden Desk-kollegoja hyvästä yhteistyöstä. Haluan erityisesti kiittää työtovereita elokuvasäätiössä lämminhenkisestä työyhteisöstä, sekä omia ihania työtovereitani Media Deskissä: taitavaa tiedottajaa Inkeri Lundgrenia, joka pystyy kiteyttämään melkein mitä vain ymmärrettävään tekstimuotoon, ja Anni Rossia, joka on ollut luottohenkilömme Deskin isossa nettisivuprojektissa ja myös muissa digitaalista osaamista vaativissa projekteissa. Toivotan teille sydämestäni kaikkea hyvää jatkossa!
Kaunis kiitos myös alan eri toimijoille kohtaamisista, ensi-iltaelokuvista ja muusta mukavasta yhteistyöstä vuosien varrella.
Kerstin Degerman