Film Distribution -tuella tuetaan eurooppalaisten, ei-kotimaisten elokuvien levitystä Suomessa. Muualla Euroopassa voidaan vastaavasti tukea suomalaisten elokuvien levitystä. Vuosina 2019–2021 tuettiin 17 suomalaisen elokuvan levitystä.
Tuki (entisellä nimellä Automaattinen tuki levittäjille) myönnetään edellisen vuoden myytyjen elokuvalippujen perusteella. Vuosien 2019–2021 aikana suomalaiset levittäjät saivat Film Distribution -tukea yhteensä 773 426 euroa.
Vuoden 2021 aikana tosin COVID-pandemia jylläsi ja EU:n monivuotinen ohjelmakausi vaihtui. Vuonna 2021 ei julkaistu uutta hakua, mutta edellisten vuosien tuet investoitiin edelleen elokuvien hankintaan tai promootiokuluihin myös tämän vuoden aikana.
Kyseessä ei siis ollut kovin tyypillinen kolmen vuoden ajanjakso. Tällä samaisella ajanjaksolla vuosina 2019–2021 kuitenkin peräti 17 suomalaista elokuvaa tuettiin muissa Euroopan maissa Film Distribution -tuella yhteensä 416 804 eurolla. Paikallinen levittäjä on sijoittanut Film Distribution -tukea suomalaisen elokuvan minimum guaranteehen tai promootiokuluihin. Verrattuna aikaisempiin vuosiin, elokuvia on määrällisesti paljon enemmän.
Tuen kohteena olevat elokuvat olivat seuraavat:
- Aalto (Virpi Suutari)
- Ensilumi (Hamy Ramezan)
- Hytti nro 6 (Juho Kuosmanen)
- Koirat eivät käytä housuja (J-P Valkeapää)
- Lähetyssaarjaajat (Tania Anderson)
- Mestari Cheng (Mika Kaurismäki)
- Muminpappans bravader – En ung Mumins äventyr (Ira Carpelan)
- Omerta 6/12 (Aku Louhimies)
- Pahanhautoja (Hanna Bergholm)
- The Twin – Paha kaksonen (Taneli Mustonen)
- Punainen ympyrä (Joonas Berghäll)
- Seurapeli (Jenni Toivoniemi)
- Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia (Teemu Nikki)
- Sydänpeto (Aino Suni)
- Teräsleidit (Pamela Tola)
- Tove (Zaida Bergroth)
Pahanhautoja, Kuva: © Andrejs Strokins, Silva Mysterium 2022
Film Distribution -tuen lisäksi levittäjät voivat hyödyntää Median Films on the Move -tukea. Tämän tuen kohdalla elokuvan levittäjä on vuodesta 2019 lähtien ollut ns. kolmas taho, ja komissio solmii sopimuksen Films on the Move -tuesta elokuvan myyntiagentin kanssa. Myyntiagentti kokoaa levittäjät ryhmiin elokuvien mukaan, tekee hakemuksen Brysseliin ja jakaa rahat eteenpäin ko. elokuvan levittäjille. Myyntiagentti on myös vastuussa tukien raportoinnista komissiolle.
Films on the Move tuotti suomalaisille levittäjille 421 993 euroa vuosien 2019–20121 aikana. Elokuvakohtaiset tiedot saadaan vasta siinä vaiheessa, kun komission ja myyntiagentin välinen sopimus on päättynyt, joten kaikkia suomalaisia tämän ajanjakson aikana tuen piirissa olevia elokuvia ei vielä tiedetä. Films on the Move ei ole automaattinen tuki, joten kaikkia Medialle tarjottuja elokuvia ei tueta.
Elokuvasäätiön julkaisemassa Elokuvavuosi 2022 -tilastojulkaisussa on kattavasti tietoa suomalaisen elokuvan kansainvälisestä menestyksestä niin kansainvälisillä festivaaleilla kuin elokuvateatterilevityksessä. Tilastojulkaisun pääset lukemaan sivun lopun linkistä.
Kerstin Degerman