Image

LUX-yleisöpalkinnon finalistit 2023

LUX-yleisöpalkinnon finalistit 2023

Eurooppa-päivänä 9.5. monipuolisesti ohjelmaa

Tiistaina 9.5. juhlitaan Euroopan yhtenäisyyttä viettämällä Eurooppa-päivää. Ohjelmistossa on esimerkiksi viiden eurooppalaisen elokuvan ilmaisnäytökset Kino Reginassa.

Eurooppa-päivä on Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden päivä, jota vietetään tiistaina 9.5. Eurooppa-päivän ohjelmassa on monipuolisesti erilaisia puheenvuoroja ja keskusteluja sekä kulttuuria. Ohjelma järjestetään pääasiassa Helsingin keskuskirjasto Oodissa sekä verkossa.

Kino Reginassa esitetään 8.5. ja 9.5. viisi eurooppalaista elokuvaa: Burning days, Triangle of Sadness, Close, Will-o’-the-Wisp ja Tämä maa. Elokuvat ovat ehdolla LUX-yleisöpalkinnon saajiksi. Elokuvanäytökset ovat ilmaisia. Lue Eurooppa-päivän sivuilta lisää päivän ohjelmasta ja varaa paikkasi elokuvanäytöksiin.

Eurooppa-päivän elokuvat ovat ehdolla LUX-yleisöpalkinnon saajiksi. LUX-yleisöpalkinnosta voit lukea lisää Euroopan parlamentin sivuilta. Sivuilla pääset myös äänestämään suosikkielokuvaasi.

Eurooppa-päivää vietetään aina 9.5., joka on Schumanin julistuksen vuosipäivä. Ranskan ulkoministeri Robert Schuman ehdotti Pariisissa vuonna 1950 pitämässään puheessa Euroopalle uudenlaista poliittista yhteistyötä, joka tekisi Euroopan kansakuntien väliset sodat mahdottomiksi. Schumanin ehdotusta pidetään nykyisen Euroopan unionin alkuna.

Suomessa Eurooppa-päivän juhlan järjestävät Eurooppalainen Suomi, ulkoministeriön Eurooppatiedotus, Euroopan komission Suomen-edustusto, Euroopan parlamentin Suomen-toimisto, Eurooppanuoret ry, Euroopan investointipankki, Sitra, valtioneuvoston kanslia, työ- ja elinkeinoministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö, Suomen Kuntaliitto sekä Oodi.